Aktualności

Jesteś tutaj

Aktualności

FESTIWAL JABŁKA - AN EPELE — אַן עפּעלע, czyli...jabłuszko 


2021-10-19

 

Organizatorki Natalia Chmielarz i Marta Basak zapraszają na festiwal poświęcony jabłku w kulturze żydowskiej i polskiej, który odbędzie się w Centrum Kultury Jidysz. Świętowanie potrwa od czwartku 21 aż do niedzieli 24 października. 
Jabłuszko – an epele,  stanie się tu pretekstem do działań na wielu polach: 
od wspólnego pieczenia szarlotki z Andą Rottenberg, poprzez czytanie „Rajskiej Jabłoni” Poli Gojawiczyńskiej, studium martwej natury z jabłkiem w roli głównej, po wielką ucztę ze wspólnie ugotowanych jabłkowych potraw, połączoną z koncertem pieśni jidyszowych. 

"To owoc był początkiem wszystkich naszych kłopotów...”. Z owocem jabłoni wiąże się bogata tradycja, chociaż wbrew potocznej opinii, to nie o jabłku mowa jest w biblijnej opowieści o Adamie i Ewie w Księdze Rodzaju, a raczej o owocu granatu. A jednak jabłko i drzewo, z którego ono pochodzi - jabłoń, pojawia się zarówno w Biblii, jak i w innych księgach judaizmu. Jabłko jest też elementem rytuału na Rosz haSzana.. 

W programie festiwalu, poza wykładem Belli Szwarcman-Czarnoty o jabłku w tradycji żydowskiej, posłuchamy także o dawnych odmianach jabłoni (Grzegorz Hodun z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach) i o historii cydru (Tomasz Porowski z Cydru Ignaców).

Nie zabraknie także kontekstu lokalnego Muranowa: wspólnie z lektorem i aktorem Ilją Zmiejewem przeczytamy na głos fragmenty „Dziewcząt z Nowolipek” i „Rajskiej Jabłoń” Poli Gojawiczyńskiej. 

Na starszych uczestników festiwalu czekają warsztaty malarskie dla nie-profesjonalistów w jabłkowym atelier oraz warsztaty ilustrowania haftem dla młodszych. W programie znajdzie się także: projekcja filmu izraelskiego „Pustynne Jabłka”, warsztaty piosenki jidysz, klezmerski DJ set związanego z Radiem Kapitał Marka Głogowskiego. 

Festiwal zakończy wielka uczta składająca się z przyrządzonych wcześniej wspólnie jabłkowych potraw (zaserwujemy między innymi tradycyjne latkes z sosem według przepisu Yotama Ottolenghiego, brytyjskiego szefa kuchni i pisarza kulinarnego urodzonego w Izraelu. Wspólnemu ucztowaniu towarzyszyć będzie koncert pieśni jidyszowych w wykonaniu Belli Szwarcman-Czarnoty i Róży Czarnoty.

Organizatorkami Festiwalu są Natalia Chmielarz i Marta Basak. Natalia i Marta poznały się kilka lat temu na ZOO Markecie - pchlim targu na warszawskiej Pradze. Natalia -  na co dzień koordynuje wydarzenia edukacyjno-artystyczne w Centrum Kultury Jidysz.  Marta -   w 2014 roku zorganizowała pierwszy Festiwal Jabłka na warszawskim Jazdowie. Postanowiły połączyć jabłko i kulturę żydowską - tak powstał Festiwal Epele. W tym roku wspólnie pragną zaprezentować Wam jabłko jako niezwykle nośny motyw kulturowy, ale także plon polskiego jesiennego sadu, zapraszając do zagłębienia się w różnice pomiędzy dawnymi odmianami jabłka: Kronselką, Kosztelą, Malinówką, Szarą Renetą… Symbolika i fizyczność zajmą tutaj równorzędne miejsce.

Szczegółowy program na facebooku wydarzenia: https://www.facebook.com/events/603160770854696

Projekt finansowany ze środków m.st Warszawy w ramach Programu "Mobilni w Kulturze 2021", którego operatorem jest Fundacja Inna Przestrzeń. 

Partnerzy projektu: Teatr Żydowski im. Estery Rachel i Idy Kamińskich Centrum Kultury Jidysz, Ambasada Izraela w Polsce, Stowarzyszenie Zasiej.